warnerblade Forum
wb siteleri warnerblade forum webzine fotoğraf video iletişim english yardımaraGiriş
arge - ayet hadis - bisiklet - dijital - dua - geri - gezi - interaktif - ipucu - iphone - mimar - marka - panorama - samdergi - yıldızder - yolculuk
Cevap Yapıştır Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  İleri sar
opera
Yazar Mesaj

www.opera.com
ucretsiz hemen indirebilirsiniz

İnterneti Verimli Kullanmaya Dair : Opera

Opera, dünyanın en hızlı tarayıcısı sloganıyla girdiği sektöre, Internet Explorer ın (IE) güvenlik, kullanılabilirlik, dayanıklılık vb konularda açıklarının ve eksiklerinin ortaya çıkmasıyla yaygınlığını artıran neo-browser lardan biri. IE nin günümüz Internet sorunlarına çözüm bulmada ne kadar yetersiz kaldığının herkes tarafından ortak bir şekilde kabul edilmesinin ardından, gürültülü açılımı yapan Firefox oldu ve Take back the web sloganıyla yola çıktı. Bu yazımda öncelikli olarak değinmek istediğim nokta, IE kullanımının günümüz şartlarında insanların ne kadar hızını kestiğinin anlaşılması ve IE den kesin vazgeçilme senaryolarının ele alınmasıdır. Bunu en iyi anlatabilmenin yolları da IE de yapamadıklarınızı yapmanıza olanak veren rakip tarayıcılardan birini tanıtmaktır ki ben uzun senelerdir kullandığım Opera yı kısaca ele almak istiyorum.

Bir yandan tanıtımı okurken, diğer yandan da reklamsız, son sürümünü indirmek isteyenler hemen www.opera.com adresini ziyaret edebilirler. Operanın devrimsel niteliklerinden biri de Tabbed browsing i desteklemesi. Yani aksini istemediğiniz sürece, opera tek bir program öğesi olarak Görev Çubuğunda bekler, ve içerisinde yüzlerce sayfa dahi açık olsa, sadece tek bir yer kaplar. Üzerine tıkladığınızda ise, yerini sizin belirleyeceğiniz dahili tabları kullanabilirsiniz. Bunlar arasında 1 ve 2 tuşlarına basarak gezebileceğiniz gibi, ufak değişiklikleri farenin sağ tuşuna basık tutarken, scroll u aşağı yukarı hareket ettirerek yapabilirsiniz.

Operanın insan hayatını en çok kolaylaştıran özelliklerinden biri Mouse Gestures yani fare mimikleri diye tabir edebileceğimiz, küçük fare hareketleriyle büyük işler yapmak. Örneğin bir önceki sayfaya gitmek için geri tuşuna kadar gidip tıklamanız yada backspace e basmanız gerekmiyor. Farenin sağ tuşuna basık tutarken sola çekip bıraktığınızda yada sağ tuşa basarken hafifçe sağa çekip bıraktığınızda bu işlem yapılmış olacaktır. Simetriği de ileri için geçerli olan bu küçücük hareket aslında ufak gibi görünse de, saatlerini Internet başında geçiren günümüz insanı için çok büyük eziyetlerden kurtaran bir mucizeye dönüşüyor. Benzer şekilde sağ tıklayıp aşağı çekmek boş sayfa açmaya, sağ tıklayıp aşağı sonra sağa çekmek sayfa kapatmaya, scroll ile bağlantılar üzerine tıklamak da diğer tüm mimikler gibi programlanabilir olmasıyla beraber, tercihiniz üzere hedef sayfayı arka planda açıyor. Hepsini öğrenmenin ve kullanmanın normal bir insan için psikolojik hastalık belirtisi olduğu bu mimikleri değiştirebilir, varolanlara ise tamamen kendi isteğinize göre yenilerini ekleyebilirsiniz.

Kısaca size Operanın baş döndüren hızından bir örnek vereyim. Program çalıştığı anda hiçbir sayfa açık değilken başlıyor maceramız. Adres satırının yanındaki Google arama cihazından araştırmak istediğimiz herhangi bir şey giriyoruz. Anında açılan sayfada çıkan 10 adet sonucun üzerine scroll ile tıklayarak arka plandan açılmalarını sağlıyoruz. Daha sonraki arama sonuçlarına geçmek için nexte tıklamaya gerek kalmadan, fareyi bir piksel bile kıpırdatmadan sol tuşa basık tutarken sağ tuşa basıyoruz ve Opera olayı abartarak sonraki sayfaya geçiyor. İster klavyeden 1 ve 2 tuşlarıyla, ister Control + Tab yada keyfiyetinize göre sağ tuşa basık tutup scroll ile sayfalar arasında geziniyorsunuz. Beğenmediklerinizi sağ tuş + aşağı + sağ ile kapatıp, işinize yarayan kısımlardaki bilgileri tümleşik not defterine alıyorsunuz. Gözünüze takılan kelimelerin üzerine seçip sözlük, ansiklopedi anlamı yada direk google üzerinden aratmak saliseler içinde yine mümkün. Sonuç web sayfaları arasında çıkan bir e-posta adresine direkt olarak üstüne tıklayarak tümleşik elektronik posta programıyla saniyeler içinde pop3 üzerinden mesajınızı gönderebilirsiniz. Yada gördüğünüz bir videoyu direkt üzerine basarak indirmeye başlayabilirsiniz. Yarım kaldığında devam etme yada indirme yolu vb bilgilere ise yine tümleşik Transfer bölümünden ulaşabilirsiniz. Bütün bunları yaparken birden haber okumak isteyebilirsiniz ve daha önceden hazırladığınız yer imlerini (bookmark) open all folder items teknolojisini kullanarak tek seferde onlarca gazete, dergi, haber ajansı vs… sayfasını açabilirsiniz. Bunlarla da işinizi bitirdikten sonra son açılan sayfaya kadar gelip Control + F4 kombinasyonuna birkaç kere basarak eski çalışmanıza devam edebilirsiniz. Ola ki çıkmanız gerekti ve çalışmalarınızın olduğu gibi durmasını istiyorsunuz yada bu haldeyken başlamasını istiyorsunuz programın. O zaman Save session özelliğini kullanarak açık olan sayfaları ve sayfaların durumlarını kaydedip sonra devam etme şansına sahip oluyorsunuz. İkinci bi ola ki, kaydetmeyi unuttunuz, elektrikler gidip geldi, o zaman Opera bu işlemi sizin için otomatik olarak yapıyor ve bilgisayar yeniden başladıktan sonra Opera açılırken size kaldığınız yerden devam etmek isteyip istemediğiniz soruluyor. Olumlu cevap vermeniz halinde, her şey bıraktığınız gibi karşınızda gözüküyor.

Opera nın fonksiyonel özelliklerini kısaca sayarsak, tümleşik elektronik posta, irc, transfer yönetici, pop-up önleyici bulunuyor. Firefox da IE ye önemli bir alternatif oluştursa da, bu tarz eklentilerin hepsini ayrı ayrı kurmak gerektiğinden ve bazen beraber çalışmaları sorun çıkarabileceğinden ve genel olarak aralarında tarz farklılığı olduğundan Opera, Firefox un da bir adım önüne geçiyor. Ayrıca Tabbed browsing ve Mouse gestures olaylarını ilk Operanın çıkardığını hatırlatabiliriz. Ayrıca en hızlı açılan tarayıcı, en hızlı sayfa açan tarayıcı ve birçok konuda çeşitli ödülleri barındırıyor. Güvenlik konusunda da çok titiz olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Sonuç olarak interneti hızlı, verimli ve keyifli kullanmak isteyen herkesin kaçınılmaz sonunu teşkil ediyor Opera. Ne kadar erken başlarsanız, kazanacağınız saatler o kadar artacaktır. Opera ya başladıktan sonra hayatınızın ne kadar kolaylaştığına şaşacak, IE ile yıllarca nasıl idare ettiğinizi merak edecek ve artık ondan vazgeçemeyecek hale geleceksiniz. Hepinize keyifli sörfler…

- Burak Bakay

http://www.opera.com

Kısayollar & İpuçları

sag tusa basarken sol tusa basarsaniz geri gider

sol tusa basarken sag tusa basarsaniz ileri gider, ayrica opera sayfanin sonraki versiyonunu tahmin edebilirse otomatikman sonraki sayfaya gecer (foto galeride ardarda fotograflarin sirayla gelmesi, google aramada sonraki sayfaya gecmesi, yani otomatikman sayfadaki NEXT linkine yada ?id=5 olan kisimdaki 5 i artirip 6 yaparak sonraki sayfayi tahmin eder ve cat diye gider)

sag tusa basik tutup biraz duz sekilde asagi ve sonra saga cekip (L seklinde) sag tusu birakirsaniz mevcut pencere kapanir

sag tusa basik tutup asagi duz sekilde cekip birakirsaniz yeni pencerede acilir

sag tusa basip yukari asagi cekerseniz refresh (F5) - sayfayi yeniden yukler

sag tusa basip asagi yukari cekerseniz ayni sayfayi yeni pencerede acar

sayfada bulunan linklerin uzerine farenin scroll tusunun ustune basarak acarsaniz arkaplanda acilmalarini saglayabilirsiniz (ilk defa yaptiginizda nasi acilmasini istediginizi belirtebilirsiniz)

sag tusa basik tutarken scroll u asagi yukari hareket ettirerek pencereler (tab lar) arasi gecis yapabilirsiniz

ayni sekilde control + tab yada control + shift + tab ile de pencereler arasi gecis yapabilirsiniz

1 veya 2 rakamlarina basarak da tablar arasi gecis mumkun

F4 e basarak soldaki paneli acabilirsiniz (transfer mail history fln bisuru sey orda)

bi pencereyi yanlislikla kapadiginizda CTRL + Z yapin, geri acilacaktir

CTRL + ALT + W ile tum pencereleri kapatabilirsiniz

yukaridaki kombinasyona SHIFT i eklerseniz, mevcut pencere harici hepsi kapanir

CTRL + H hizli bisekilde operayi gizler, + zoom in, - zoom out, * zoom normal

penceredeki herhangi bi metni secip sag tik google yada opera (wiki dahil) aramada arayabilirsiniz

ayrica insani diger halinin tukettigi PASTE & GO diye bi ozelligi vardir ki, google arama butonuna kopyaladiginiz bi kelimeyi yapistiracaksinizdir, yapistir dedikten sonra entera basmaya gerek kalmadan çat diye arama yapmaniza ve omrunuzden daha az eksiltmeye yarar.

bu ve benzeri gesture lari asagi yolu izleyip ogrenebilir ve modifiye edebilirsiniz :

preferences > advanced > shortcuts > mouse gestures

http://www.opera.com/download/get.pl?id=27762
arkadaslar, forumumuzu en hizli gezebilmek icin lutfen opera kullanin
forum sayfalarinin gelis sureleri (test edildi, onaylandi)
internet explorer > firefox > opera

opera yada pop3 destekleyen herhangi bi program icin bilkent ug mail ve Gmail pop3 ayarlari :
opera icin bu ayarlari yaptiginiz takdirde pop3 destegi veren herhangi bi mail hizmetinden (gmail ornegin) size gelen mailleri opera acik oldugu surece aninda size bildirecektir ve direk mail adresinin uzerine tiklayinca hizli birsekilde mail gonderebilme imkaniniz olacaktir:

http://www.warnerblade.com/f/viewtopic.php?t=937

bu konunun 8. sayfasinda baya bi bilgi  birikimi oldu, klavye kisayollari, genel opera konulari
http://www.warnerblade.com/f/viewtopic.php?t=96&postdays=0&postorder=asc&start=105

opera ile ilgili Türkçe siteler

opera turkce forumlari
http://my.opera.com/turkish/forums/forum.dml?id=84

opera turkiye
http://www.opera-tr.com

opera wiki
http://tr.wikipedia.org/wiki/Opera_(web_tarayıcı)

program ve öğreti listesi, oda konuları - tüm başlıklar
http://www.warnerblade.com/f/viewtopic.php?t=1346

google da, forumda yada ne bilim cogu sitede sol tus + sag tus yapinca otomatikman sonraki sayfaya geciyor, sadece tiklayarak sayfalarda ilerleyebilirsiniz (ornegin benim acimdan google da ve fotokritikte fotograflara bakarken ise yariyor) ayrica bi sayfada diyelim 10 fotograf var sol klik sag klik yapiyorsunuz ve fotograflari tek tek izleyebiliyorsunuz slideshow seklinde

Google ile ilgili tüm başlıklar ve haberler
http://www.warnerblade.com/f/viewtopic.php?t=1754

beni operaya kavuşturan insan yani blade e çok teşekkürler..sayesinde bir senedir dertsiz tasasız operamı kullanıyom...
tavsiye herkese de...

tavsiye üzerine memnun kalınan doktor mesajı gibi olmuş
 :smt003

dualariniz yeterli arkadaslar ) sadece size kazandirdigim ve internet explorer vb ile israf etmediginiz zamani daha iyi degerlendirin, benim icin yeterli,

kedi uzanamadığı ciğere murdar dermiş...
tabi çözemedin opera konseptini kaç bakalım...
ama operaya saldırma, başta ben ve diğer operacılar seni yerler...

he bi de değişiklik iyidir...herkese tavsiye edilir...

http://www.opera.com/download/get.pl?id=27762

arkadaslar, forumumuzu en hizli gezebilmek icin lutfen opera kullanin

forum sayfalarinin gelis sureleri (test edildi, onaylandi)

internet explorer > firefox > opera

* küçük değer daha iyidir diye not düşmek gerek bir de

Kısayollar & İpuçları

sag tusa basarken sol tusa basarsaniz geri gider

sol tusa basarken sag tusa basarsaniz ileri gider

sag tusa basik tutup biraz duz sekilde asagi ve sonra saga cekip (L seklinde) sag tusu birakirsaniz mevcut pencere kapanir

sag tusa basik tutup asagi duz sekilde cekip birakirsaniz yeni pencerede acilir

sag tusa basip yukari asagi cekerseniz refresh (F5) - sayfayi yeniden yukler

sag tusa basip asagi yukari cekerseniz ayni sayfayi yeni pencerede acar

sayfada bulunan linklerin uzerine farenin scroll tusunun ustune basarak acarsaniz arkaplanda acilmalarini saglayabilirsiniz (ilk defa yaptiginizda nasi acilmasini istediginizi belirtebilirsiniz)

sag tusa basik tutarken scroll u asagi yukari hareket ettirerek pencereler (tab lar) arasi gecis yapabilirsiniz

ayni sekilde control + tab yada control + shift + tab ile de pencereler arasi gecis yapabilirsiniz

1 veya 2 rakamlarina basarak da tablar arasi gecis mumkun

F4 e basarak soldaki paneli acabilirsiniz (transfer mail history fln bisuru sey orda)

bi pencereyi yanlislikla kapadiginizda CTRL + Z yapin, geri acilacaktir

CTRL + ALT + W ile tum pencereleri kapatabilirsiniz

yukaridaki kombinasyona SHIFT i eklerseniz, mevcut pencere harici hepsi kapanir

CTRL + H hizli bisekilde operayi gizler, + zoom in, - zoom out, * zoom normal

bu ve benzeri gesture lari asagi yolu izleyip ogrenebilir ve modifiye edebilirsiniz :

preferences
advanced
shortcuts
mouse gestures

ek$i de pek rahat edemiyorum ben bunla

sayfada uzun boşluklar vs cıkıyor

ben acikcasi opera siz bi internet dusunemiyorum baska bi bilgisyarda IE yada FF a mecbur kalinca kafayi yemenin esiginden donuyorum, resmen zaman israfi baska bisey deil.. bu mouse gestures olayi, patates soyacagindan sonra yuzyilin en onemli 2. icadi bile sayilabilir

mouse gestures olayı çok başarılı.. ie nin yeni sürümünde de olacağı ve hatta ie nin tab lı bir browser haline geleceği yönünde haberler var. gene de opera kadar hızlı olamaz

LéoN demiş ki:
mouse gestures olayı çok başarılı.. ie nin yeni sürümünde de olacağı ve hatta ie nin tab lı bir browser haline geleceği yönünde haberler var. gene de opera kadar hızlı olamaz

ie 7 de tab özelliği var da gesturesi ie 96 ya fln koyarlar herhalde. MSN bile icq nu n seviyesine ulaşamadı. heheeyt de heheeeyt

msn icq seviyesine ulaştı kısmen, windows live messenger diye bi şey çıktı, offline ikne msj gönderebiliyosun karşıdaki offline olsa bile.. ama bu sürüm türkiyede daha yaygınlaşmadı, bildiğim kadarıyla amerikadaki birinin davet yollaması gerekiyor.. ancak ne olursa olsun icq yu tek geçerim smiley konseptinin yanına bile yaklaşamaz msn, fakat işte genel olarak insanlar msn e geçince biz de geçmiş sayıldık.

ustad dogru dedin, insanlar baska biseyi kullaninca mecburen sen de ona mahkum oluyorsun
ornegin web sitelerini opera yi dusunerek hazirlamiyorlar, IE ye gore yaziyorlar genel W3.org standartlarini birakip. dolayisiyla mecburen daha kotu olan MSN ye gecmek zorunda kalmamiz gibi biz de mecburen bazen IE yi acabiliyoruz.

dun itibariyle bende operaya gecmiş bulunuyorum, tam benlikmiş ya, IE de gıcık oldugum hiç bişi yok, cok senli benli olduk simdiden, arada Ie alıskanlıgı kosedeki buyuk carpıdan tum pencereleri kapatmak dısında tabi

always ask on exit secenegini aktif hale getirirsen o sorunun kalmaz

ayrica operayi tekrar actiginda kaldigin yerden çat diye devam edebilirsin

buyuk lafi dinlemeyi ogrenceniz ama hadi bakalim,

yillar boyu IE ile giden zamaniniza aglayacaksiniz ben soyliyim

eyvallah burak agbi, siz ne dediniz de biz geri cevirdik, hem bi kez yaptım o hatayı, bi daha yapmam sanırım
yalnız bi problem arada takılıyo beni deli ediyo, bi pencere takılınca hepsi birden takılıyo sinir ediyo o zmn

takilma olayi sundan olabilir

gmail POP3 ayarlariniy apinca mp3 falan buyuk boyutlu dosyalari cekerken takilabilir

sayfa kodlamasi dandik evet DANDIK olan yani webmasteri beceriksiz olan sitelerde (w3.org standardina uymayan) loopa fln girip tarayiciyi bogabilir

yoksa ben abartisiz tek tikla yuzden fazla sayfa aciyorum opera da, resmen tik yok, catir catir yiyor. alttaki tablardaki her taba dusen alan carpidan daha kucuk oluyor, o durumda bile opera lugu elden birakmiyor

opera güzel yaw. gesçır özelliği beni benden almış durumda. arada ie de de deniyorum hemen sağ tş menüsü çıkıyor rahatsız oluyorum. firefoxda da öyle oluyordu gittim gesçır eklentisi yükledim ona da. ama operada gesçır native bişi yaw. firefoxun ona yetişmesi zaman alır. eklentiyle olmuyor

evt baba firefoxun adam olmasi uzun bi surec ve emek istiyor ama operayi cat kurunca herseyiyle beraber geliyor

ayrica POP3 destekli olarak Gmail ve bilkent ug mail seklinde pop3 destekleyen mailleri opera dan kullanabileceginizi hatirlatayim, odada basligi vardi

fastest browser in the earth

Bu siteden:
http://tantek.com/CSS/Examples/
Eksplorır şeysinin CSS (Cascading Style Sheet)'i nasıl anladığını görebilirsiniz. Sitenin geliştiricisi Tantak Çelik. Muhtemelen bir Türk amma Türkiye ile bir bağlantısını henüz bulamadım. Kendisi IE5 in Macintosh versiyonunun geliştirme ekibindeymiş ayrıca CSS2 ve CSS3 ün gelişiminde de katkıda bulunmuş. MSIE'nin CSS destek şeysi o kadar dandik ki kendi geliştiricisi hatalı yorumlamaları engellemek için MSIE de nasıl CSS hack yapılır diye kafa patlatıyor
az teknik bilgi şurada http://tantek.com/CSS/Examples/boxmodelhack.html

ilk verdiğim linki opera8 ile gezince mükemmel işlerken IE de herşey mafoluyor. Firefox da denemedim HNNV de avant da mı ne onda dener bir fikir verir.

NOT: arıza elemanın geliştirdiği MSIE5 Mac versiyonda yokmuş. Sadece MSIE5 PC de var

ehe

yaw hiçbi şe anlamadım

opera mı opera işte acıyorsun sitenin adını yazıyorsun falan

o getiriyo..

kafi bu bana

walla ben de annamadim bise, caktirma

o sitede bir abzürtlük görmüyorsanız (poligon çalışmasında fln) bir soun yok demektir. zaten operada herşey güzel de ie de sorun oluyor.

önceden var mıydı özellik bilmiyorum

lakin

açık olan pencerelerin üzerine fareyi getirince sayfanın görünümü çıkıyormuş yukardaki şeyde

hani açık olan pencereleri yan yana diziyo ya

heh işte orda

pek güzel yaw..

bence de güzel. eskiden yoktu heral. tabi bilir kişi olarak adminim müdürüme danışmak gerek.

estagfurullah ustadim

ben de inşaAllah tiz zamanda denicem 9 u

guvencim tam

skatemxmx, gadget midir widget midir o tip bise gelmis, faydali diodu, direk torrent indiriomus fln vs

opera 9 ile saglam bombalamis. program gocmeleri farkedilir duzeyde inmis. tabi 0,5 lik ilerlemede baya bi bughunt olmasi ongorulen bisey. ayrica POP3 mail seysi baya guclendirilmis. tablarin uzerinde bekleyince kucuk bi on izleme paneliyle aciliyor. WYSIWYG tarzi editorlerle uyumlu hale getirilmis opera, bu gayet kronik ve sinir bozucu bi problemdi. ayrica cache kullanimi artirilip sayfa gosterim hizlarinda artis var ancak bazen az once guncellenmis sayfalarda sorun cikabiliyor, sayfayi yenilemeniz gerekebiliyor. widgets zimbirtisi cikarmislar, 3d tetris disinda pek bisey goremedim simdilik ama gelisime cok acik bi alan, cok takdir edilesi eklentiler yapilabilir. ctrl + F fonksiyonuyla sayfada bisey aradiginizda otomatikman tum gecen yerleri belirtiyor.

gibi...

tabi gorunmeyen kisminda, arkaplanda da tonla degisiklik, ilerleme oldugunu soyleyebiliriz. hala gecmeyen varsa, bosuna beklemesin. birbirinden şık skinleriyle de opera deneyiminiz zirvede. benim tercihim Oxid temasi. herkese tavsiye ederim.

Cevap Yapıştır Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  İleri sar