warnerblade Forum
wb siteleri warnerblade forum webzine fotoğraf video iletişim english yardımaraGiriş
arge - ayet hadis - bisiklet - dijital - dua - geri - gezi - interaktif - ipucu - iphone - mimar - marka - panorama - samdergi - yıldızder - yolculuk
Cevap Yapıştır Sayfa 1, 2  İleri sar
Adım Adım Üç: Adana Kebap
Yazar Mesaj
Adım Adım serisi

1 - sigara böreği

2 - herşeyli makarna

3 - adanalıdan adana kebap nasıl yapılır dersi

4 - çikolata kaplı karamelli pasta

5 - güllaç

6 - tortilladan börek

7 - incir tatlısı

Bu sefer Adım Adım serisinde Adana kebap nasıl yapılır onu göreceğiz. Resimlere bakarak ne kadar yapılabiliritesi vardır bilemem, fakat ileride bir gün denerseniz aklınızda bulunsun, yardımcı olur. Şimdiden ise fikir verir.

Hele bir korkma, yanaş, oku:

Malzemelerimiz kıyma, pul biber, tuz, mangal ve kebap şişleri.

Öncelikle Adana kebap yapabilmek için şişlere ihtiyacımız var ki bir çokları maalesef bu noktada bizden ayrılmakta, arka saflarda yer tutmakta hatta yeise kapılmaktadırlar. Şişi olan azınlık için ise maalesef söylemek gerekir ki her şişle Adana kebap yapılmaz, en güzel kebap Hatay şişleri ile olur. Bunlar diğerlerine göre daha yassı (enli) ve kalıncadırlar.

Kebap bir yemekten ziyade kültürdür, yapması da yemesi de ayrı zevk verir. Mutlaka bir ustasının yanında bulunmalıyız, işi ustadan öğrenmeliyiz. Öyle denerim olur mantığı ile çok zamanda zerre yol gidemezsiniz vesselam, şişte eti tutturamazsınız. Velhasıl bu resimlerdeki kebap hazırlanma aşamalarında da yardımcı aktör rolünden öteye geçemedim. Atadan dededen itibaren oğula ve damada öğretile öğretile gelir gider bu, öyle.

Kısa keselim, evet tek başıma henüz ben de beceremiyorum, ondan lafı dolandırdım. Bu resimde şiş çeşitlerini görmekteyiz:

Dikkat edilirse sol iki şişe nazaran soldan 3. ve 4. şişler daha enlidir. Bunlar bahsettiğim şişler. Biz burada soldan 3. şiş ve arkadaşlarını kullandık ki bu on yıldan fazla süredir kebap yapıla yapıla ustası oldular onlar, 4. şiş ve türevleri ise yedekte beklemekteler. Onlardan sonraki sağ taraftaki ince şişler ise ciğer, biber vb için ideallerdir. İlk şişlere ise domates takılabilinir, istenirse tavuk kanat vb de denenebilir.

Şişler hazır ise kıymaya geldi sıra. Hakiki Adana kebap koyun kıymasından olur. Ama çok yağlı ve ağırdır koyun kıyması, o nedenle yarı yarıya dana kıyması ile karıştırabilirsiniz. Sadece dana kullanırsanız sert olur, güzel olmaz. İçine biraz pul biber ve tuz ekleyip yoğurun bir süre.

Ufak topaklar halinde kıymayı alıp elimizi ıslatıp biraz avucumuzda sıktıktan sonra da şişe geçiriyoruz. Şişe geçirdikten sonra sıkarak şişe yayın, ama çok sıkmayın parçalanır. Öncelikle kalınlığını belirleyin sıkarak, sonra da baş ve işaret parmağınızla hafifçe bastırırak şekil (boğum) verin.

Böyle böyle tüm şişleri hazırlayın. İsterseniz, eğer konuğunuz çoksa bir yandan pişirip bir yandan da hazırlayabilirsiniz. Bu durumda şişleri tekrar kullanmadan önce suyla ıslamayı unutmayın yoksa elinizi dağlarsınız.

Bundan sonraki aşamada mangalı yakıyoruz. Kömürler alta, üstüne biraz çıra ile yakın. Kömürler iyice köz olmadan kebabı koymaya kalkmayın, yakarsınız. Alev, ete temas etmemeli. Bırakın o biraz yansın, standart mangal prosedürünü uygulayın. Biraz sonrasında ateş, biber ve domatesleri közlemeye elverişli hale gelecektir.

Sonrasında hazırladığımız şişleri koyun. İki tarafını da eşit şekilde pişirmeye özen gösterin. Köz çabuk sönebileceğinden, eğer ev ortamında iseniz ateşi yellemek için vantilatör kullanabilirsiniz (hile). Düşük hızda çalıştırın, yeterli gelir. Ayrıca isterseniz elektrikli kızartma makinelerinde de pişirebilirsiniz. Adana vardı bunlardan eskiden, şimdi var mıdır bilmem. Tost makinelerini kastetmiyorum, şiş kebap yapabilmek için özel elektrikli mangallar vardı, şimdi daha gelişmişleri vardır elbet ama eski her zaman daha iyidir.

Kebap pişerken ekmeği üzerine basarak yağını alabilirsiniz. Güzel bir de salata yapmayı unutmayın yanına. Ayrıca ayran da şart, kola falan yalan, kebabın şanına yakışmaz onlar. Bu kadar hepsi, yapana afiyet olsun, yakında ise bizi de çağırsın.

Bu arada Adana kebap diye bir şey yoktur. Kebap dediğimiz şey zaten Adana kebaptır. Diğerlerine denilir İskender kebap, Urfa kebap, döner kebap diye. Kebap = Adana.

Bu arada "ne fotoğrafını çekiyorsun yemeğin?" sorusunu soran aileye veya arkadaşlara güzel bir bahane bulun, tutorial yapıyorum demeye utanıyor insan. Ayrıca düşününce hakikaten ne lan bu adım adımmış, işsiz güçsüz finalleri bitmiş insan uğraşısı. Adım ile kebap yapıldığı nerede görülmüş aga.

helal olsun hnnv aşmış artık olayı.

Salata sanki sofra bezine dökmüşüz gibi çıkmış ama öyle değil, arada kap var, görünmüyor, renksiz /:

ama insanı gecenin bu saati acıktırmak...

YUH ULAM

sıradaki adım adım : kuzu çevirme olacak harhalde

simdi bu adanada yapilmasi zor olan sey tam olarak neresi?
kiymanin kivamini mi tutturmak zor?
hadi tutturdun sise gecirmek mi zor?

Mangalda iken etin düşmemesi önemli, o da kıvama bakar, buyrun deneyin.

kivam derken?

kiymanin icine sadece biber ve tuz koymusunuz anladigim kadariyla, bu ikisi ile mi belirleniyor kivami kiymanin, yoksa kiymanin yag orani  mi?

bence puf nokta sisleme kismi. genelde yassi sislerin kenarlarina gelen yerler ince yapildigi icin ates uzerinde yanlardan yirtilir ve kebap sislerden duser. seninkilerden gordugum kadariyla yanlardan baya dolgun...

ben bi kez bi urfalidan yemistim, icine ic yagi koydugunu soylemisti. bana agir gelmisti ama, herkes cok begenmisti.

tabi ki isin tecrubesine saygim var ama ne burada kebap yiyebilecegim yer var ne de yapmasini bilen biri. o yuzden kollari sivayip deneyebilirim bi ara. koyun kiymasi bulmak da biraz zor simdi.

dolandirma lafiii
yapabilir misin yapamaz misin

ellerine saglik hnnv burada var bir isin ustasi adanali bir aile
onlar tarif vermislerdi gecen, denemeler fena olmamis saniyorum ogrenilebilen bir is hasili

sira sende exe

simdi sarma dolma karniyarik su boregi gibi denemelerim yeterince basariliydi. bos bi vaktimde deneyim bakalim.. ustasiz da yaparim ben

Öğrenilir tabi niye öğrenilmesin. Ama çok basite indirgediğinizi görüyorum, pöh, öyle olsa herkes yapardı. Kıvamdan kastım yoğurmaktı, iç yağı da olur ama ağır olur o zaman. Şişin kalınlığı da önemli tabii, yukarıda bahsettim her yassı şişle olmuyor. Bir de şişe geçirirken çok ince veya sıkı ya da tarafları kalın tutmamak lazım. Aleve de temas etmesin. Şişe geçirmeden önce elinizi ıslayıp avucunuzda tortop edin, sonra şişe geçirince de gerekirse elinizi bir daha ıslayın. Öğrenilen bir şey (: Yalnız öyle bir ifade var ki yukarıda sanki tüm Türkiye boş zamanlarında sabah akşam kıymaya biber katıp kebap yapıp yiyor.

başarılı

ben yapamam mesela öle bi kebap denemem de olmadı yapim yiyim diye bi girişimde bbulunmuş diilim

zaten fotoğrafların hızlıca geçtim.. çiğ ete bakamıyorum dokunamıyorum birinin pişirmesi lazım

bu baslik faydali oldugu kadar ayiptir da.

cok guzel ellerinize saglik

exe abi sarma dolma karniyarik kolay da ozellikle su boregi tarifinizi heyecan ve saskinlikla beklemedeyim

internetten peynirli borek diye arattim yaptim su boregi oldu
unuttum gitti tabi

yok yahu o kadar da degil hnnv
ogrenilebilir dediysek iste kabiliyetli olan insanlar ogrenip yapabilir ustasi kadar olmasa da olur demeye getirdik
yoksa misal benim yapabilecegim bir is degil
hakkini teslim etmek lazim adana nin tabii ki

exe olmaz oyle, bir adim adim da senden bekliyoruz artik su boregi midir takdirin hangisi olursa

bende pek adim yok. biraz tarife gore biraz kafama biraz da goz karari ortaya karisik biseyler yapiyorum. sonra da unutuyorum zaten. benimle ugrasmayin bu aralar cok mesgulum

buradan anlayacağımız kızlarda ekşın yok

ben yarin adim adim pasta yapcam Allah izin verirse..bi aksilik cikmazsa.

//kendimi kizlar adina bi eksinin onune atiyormus gibi hissettim ama olsun..

arkandayız abla
tazı güzel olmasa da olur görüntü afilli olsun yeter

abla eline sağlık şimdiden pasta meyveli olabilir mi

meyveli seninki topik, yikma benim uzerime

benimki beyaz cikolata kapli karamelli pasta olcak herhalde..

kızlar fos.

sadece son 1 ayda warnerblade e

adana kebap nasıl yapılır diye arayarak 88 kişi geldi hnnv

burası da gayet güzel bi kaynak

ama FOTOLAR KAYIP!

geri gelse en bi süper olur

he fotolar gitti eve dönünce koyayım geri

world is counting on you, soldier!

I wont fail you my liege.

Cevap Yapıştır Sayfa 1, 2  İleri sar