warnerblade Forum
wb siteleri warnerblade forum webzine fotoğraf video iletişim english yardımaraGiriş
arge - ayet hadis - bisiklet - dijital - dua - geri - gezi - interaktif - ipucu - iphone - mimar - marka - panorama - samdergi - yıldızder - yolculuk
Cevap Yapıştır Sayfa Geri sar  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
düğün, kına gecesi vs.
Yazar Mesaj
yok makyajı yapan özellikle bi badana ahvasına giriyoki..

- ayy canım ama sen gelinsin farkın olsuunn.. verdin para madem elde ne malzeme varsa sürelim...

gören anlasın ki geline makyaj yapılmış.. maymuna mı dönmüş o ayrı..

hafif yap kardeşim hafif.. yok ondanda anlamıyosa.. aç katalog neyim ordan göster iştebundan istiyorum diyerek tabi oda anlayabilene..

yaw bi leydi diyana mı viyana mı ne vardı ne oldu ona o ne güzel hoş gelin idi.

evci demiş ki:
yok makyajı yapan özellikle bi badana ahvasına giriyoki..

- ayy canım ama sen gelinsin farkın olsuunn.. verdin para madem elde ne malzeme varsa sürelim...

gören anlasın ki geline makyaj yapılmış.. maymuna mı dönmüş o ayrı..

hafif yap kardeşim hafif.. yok ondanda anlamıyosa.. aç katalog neyim ordan göster iştebundan istiyorum diyerek tabi oda anlayabilene..

katiliyorum evci, ama heyecandanmidir nedendir bilmiyorm, gelinler pek farketmiyorlar bile nasil gorunduklerini. yani olmasi gereken buymus deyip geciyor cogu herhalde. sadici, yada yakinindakilr dikkat etmeli sanirim boyle seylere..

insanin basina ne gelirse zaten kendi istedigi gibi deil de, baskalarinin istedigi gibi yada 'olmasi gerektigi gibi' yaptigi icin geliyor.

herseyi anladim da... bi konuda takildim..

kina gecesinde, kina geline yakilmaz mi? damada da mi yakilir? yakilirsa kim yakar?

damadin kina gecesnde ne isi var, yaniliormuyum. bilen varsa aydinlativerse..

bir de dugunun hafta ici yapilmasi mantigi, kurcaliyor kafami..
-iyi de, millet gelemez, sehir, hatta yurt disindan gelmek isteyenler  olabilir, onlar neolcak?
-bizi seviyorlarsa, hafta icin hafta sonu farketmez, gelirler..
-

saçma bi mantık o hafta içi olayı..

valla abla benim de bildiğim olay aslında şöyledir: kız evinde toplanılır yemek verilecekse verilir, sonra bi süre eğlenildikten sonra erkek tarafı gelir kınayı yakar biraz vakit geçirilir sonra kuruyemiş kına dağıtılır, erkek evi kendi mekanına gider. şayet orda da eğlence düzenlenilirse bu erkek tarafının bileceği iştir

zor seyler, zaten zorken daha da zorlastirildigi zaman, isin hayri, eglencesini kacirip,, bitsik artik su cile dedirtebilecek seyler... hangi mantikla sali gunu dugun yapilir, hele de calismaktan gozu,basi donmus insanlarin yasadigi memlekette.. ha sali dugunu yaptin, kinanin cuma olmasi mantigi nerede?

ben kina gecesi olayini sevmiyorum, olmasa super olur, bagyanlara ne super rahatlik olur die dusunmekteyim,

lakin basimdan gecmedi mi, gecti yaw,

bana kalsa olmuyordu ama araya hatiri sayilir bi hocam da girince pegki pegki dedim biraz gonulsuz biraz oluruna birakircasina..

lalenin sorusuna cevaben: kina gecesinde damadin bi isi olmamali, olmaz zaten diye bilmekteyim, aksini henuz gormedim,

illahim olcaksa kendi ararlarinda olur gibime geliyor, ki topik de deginmis buna..

hafta ici olayina gelince, ozellikle yazin tarih bulmak zor oluyor, bu sebeple hafta icine kalabiliyor: )

kına gecesi, söz, düğün pfft

sıkıcı ve zor işler. çok şükür bu kız kuzenim de evlendikten sonra en büyük kız benim. bi 10-20 sene başımız rahat olur. sülalenin erkeklerinden zaten ümit yok. iyi iyi bu son düğünü de atlattıktan sonra huzura erecem

//genç bi sülalenin ferdi olmak zor iş yahu. her yaz biri evleniyor.

sorma topik, bizde atlattik oyle bisey.. uzerimden tir gecmis gibiydi.. o nasil yorgunluktur, ne telastir oyle.. bugunlerde de evlenen evlenene ne hikmetse.. dugunu yeni atlattik derken, gecen haftasonunun 3 aksami da full dugun kina v.s.

uzak kaldik ya hu bu islere

dunyanin ne luzumsuz iki olayi

gelin ve damat disindaki insan ogullarini eglendirmek icin duzenlenen, vakit + para + etc. israfindan baska birsey olarak geri donmiyen gicik olaylar

keske sadece sunnet olan yemekle kalsa bu tantana..

exe demiş ki:
benim sunnet dugunumden bi fotografim var bana kina yakmaya calisiyorlar. 4 yasindayim. bi sandalyeye oturtmuslar beni ben bagiriyorum felan tepiniyom etrafimdakileri tekmeliyorum agzimda sakizim bile var gorunuyo felan
o zamandan belliymis boyle olcagi son veririm ben merak etmeyin

geçen sene salon düğünleri hakkında epey bir izlenim edinebilmiştim. bu sene de amcamın kızının hem ankarada salon düğünü, hem de niğdede köy düğünü olması ile epey bir veri toplayabildim.

öncelikle salon düğünündeki bir-iki yenilik dikkatimi çekti

mesela fotoğraflar zamlanmış, geçen sene 3 tl olan fotoğraflar bu sene çerçeveli bir şekilde 5 tl'ye satılır olmuş. ben de aldım bu defa
bir de pasta kesilirken çalınan şarkı değişmiş, bilemedim ama hangi şarkı olduğunu

bir de fonda atatürk, ismet inönü, latife hanımın filan olduğu bir tablonun önünde gelin, damat ile aile fotoğrafı çekilmişiz ki o biçim

saçma sapan sözlere sahip ankara oyun havalarının sözlerini öğrendim:

"arabaya bin
arabadan in
faytona bin
gıdıkla yavrum gıdıkla
gıdıkla koçum gıdıkla"

hmm ne olsa ki bu şarkının amacı

yeni yeni köy düğünü adeti öğrendim:

gelin eve girmeden önce önüne çay bardağı ve güğüm koyuyorlar. sonra gelin bu çay bardağını tek hamlede kırıyor. ne manaya geldiğini bilmiyorum ama. bir başka adet de gelin eve girmeden önce eline bir tabak tereyağı veriyorlar, gelin onu kapının tepesine sürmeye çalışıyor. tabi bizim gelinin normal boyu 1.75 (topuklu ile 1.85) olduğu için tabağı kapının tepesine tek hamlede yapıştırdı

şimdi de baştan sona bir kına gecesine göz atalım:

1. öncelikle kadınlar ve erkekler ayrı olursa iyi olur.
2. ortam kalabalık olana kadar sazcı denen kötü sesli insan böyle hüzünlü hüzünlü türküler söyler. millet böyle bir yas havasına girer. adamın sesi yüzünden mi yoksa şarkının hüznünden mi, insanların suratları düşer.
3. ortam kalabalık olunca, sazcı vatandaş yine o manasız ankara oyun havalarını söylemeye başlar. (4 gün boyunca oyun havası duymaktan içim dışım oyun havası oldu).
"ringo ringo şişeler " gerçekten de en hareketli olanı.
4. erkek tarafını bilmiyorum ama (çocukken babamın yanına gidebilirdim şimdi hoş olmaz tabi gitmem), kadınlarda olay böyle göbek atmalara, romen havasına filan dönebiliyor. aslında insanları oynarken izlemek eğlenceli ya beni de kaldırdılar zorla
5. yaklaşık bir iki saat sonra en sevdiğim kısım olan kına yakma merasimi başlar. kadınlar ve erkekler dışarıdaki alanda toplanır. gelin bir sandalyeye oturtulur. gelinin üzerinde özel kına kıyafeti olan "bindallı" bulunmakta bu arada.
6. erkek tarafının en baskın karakteri kimse (hala, teyze, anne, kuzen vs.) kına tepsisini üzerinde birsürü mum ve maytap olduğu halde getirir. bu esnada sazcı
"kınayı getir anneeee, kınayı getir anneee, parmağın batır anneee
bu gece misafireem, bu gece misafireeem, koynunda yatır anneee"
sözlerinden mütevellit türküyü söyler.
7. bu türkü ile birlikte ortamdaki genç kızlar ve orta yaştaki teyzeler gelinle beraber ağır ritmik hareketlerle bir daire etrafında dönmeye başlar. sonra gelin ortaya alınır ve eline kına tepsisi verilir, bu tepsi ile birlikte gelin ayakta dönerken millet de onun etrafında döner. sonra gelin oturur tekrar ve insanlar onun etrafında 3-7 kere döndükten sonra (tavaf diyesim geliyor burada ama çarpılmaktan korkuyorum) gelinin annes kınayı yakmak için gelinin yanına yanaşır.
8. gelin elini açmaz ama. zaten düğün işlerinde zavallı erkek tarafı epey bir ıvır zıvır parası öder (sandık evden çıkarılırken bir sandığın üstüne oturur damadı soyar, gelinin erkek kardeşi kırmızı kurdaleyi bağlarken "kuşak bağlanmıyor" diyerek yine para alır, gelin evden çıkarken kız tarafı kapıyı açmaz bi de orada para verilir vs. vs.). gelin elini açmayınca birden cırtlak, kulak tırmalayıcı bir ses duyulur "gelin elini açmıyooo", herkes ilk defa yaşanılmış bir olaymış gibi bunu tekrar eder. damadın annesi burada duruma müdahale eder ve gelinin avcuna bir küçük altın sıkıştırıverir. bu mesele de böylece çözülmüş olur.
9. kına yakıldıktan sonra kötü sesli bir kız grubu yine cırtlak bir ses tonuyla "yüksek yüksek tepeleree ev kurmasınlaar"ı söyler. burada amaç gelini ağlatmaktır. sadistçe bir olay yanı. "gelin ağlasa da kurtulsak" der insan kendi içinden. oysa o benim amcamın kızı. böyle güzel bir gününde niye ağlasın ki? neyse gelin zorla ağlatılır ve bu merasim burada biter.
10. bu esnalarda bir yerde gelinin annesi bayılır veya fenalaşır.
11. kına yakıldıktan sonra kuruyemişler, minik minik paketlenmiş kınalar ve meyve suları dağıtılır. düğün salonundakinin aksine bu kuruyemişler taze ve bol çeşitlidir. meyve suları sıcak oluyor ama.
12. bir süre daha oynandıktan sonra herkes yorulur ve evine dağılır.

topikten yine müthiş gözlemler şahsen tebrik ediyorum

topik cok tatli olmus bunlar ya,

izninle senin bu tespitin de dahil diger bi kac yazini toplayip ayri bi kategoride yayinlayabilir miyim ben

benim kina gecem olmicakti istemiyordum, dalga hoca kina gecesi olmadan olur mu hic demisti,

uflaya puflaya pegki dedim kabul ettim mecburen, halbusemku annem dahi ikna olmustu yaw..

süper ve çok eğlenceli bi yazı bu ya
tebrikler..

topik.. super yazi olmus.. bende bole bi ruya gordum kabus desem yeri.. o kadar bunlatici meseleler yani..

birazdan okuyacaklariniz dugunu olacak bagyanlara yazilmistir;

o gun(kina gecesi gunu) nolursa olsun hiccc kasmaya sinirlenmeye gerek yok eger ki kacinilmaz son olarak o gece mutlaka gerceklesecekse

herkes eglenmeye gelmis oluyor zaten,

daha muzik baslamadan herkes kafadan danseder oynar durumda oluyo o gun, psikolojik olarak coktan hazir cunku,

birakin o gun oynamak isteyenler biz su muzikte oynicaktik bunu istemiyoruz diyerek hayatinda ilk defa bilgisayar kullanmaya kalkissin,

birakin mis gibi bilgisayrinizi kilitlesin, cd rom mudur nedir iste orayi bozsun

birakin ses sistemini cikarsin ayarlarini bozsun,

birakin kendileri soyleyip kendileri oynasin siz de alkis tutarak eslik edin,

asla ama asla moraliniz bozulmasin

birakin millet eglensin yaa

siz de eglenin tabi bu arada, yok cocuk etegime basti yok sacimi biri cekti moduna girmeyin sakin,

dagitin gitsin

zaten etrafinizda arkadaslariniz oldugundan nolursa olsun sadece guluyorsunuz birlikte,

ara sira yasli teyzeler de gaza gelip eslik ediyor oluyor genclere,

herkes bi eglence modunda oluyor kisacasi,

olmasi gereken bi seromoni demek ki bu nane

bakin simdi hatirladikca guluyorum mesela, guzel bi ani olarak kaldi iste

2teker abi, burak abi, te abla, evci abla>> gördüklerimi yazıya döküyorum sadece esas evlenmek suretiyle bana bu ortamları hazırlayan herkesleri tebrik eder, Allah mesut bahtiyar etsin derim

te abla>> estağfirullah abla bütün yazılarım al senin olsun

diyanet bildiri yayınlamış

Sevgiyi ifadede cömert olun

Makalede, mutlu evlilik için şu öneriler yer aldı:

Karşılıklı sevgi ifadeleri konusunda eşler birbirine asla cimri davranmamalı.

Eşler, dış çevrelerine karşı ailenin bağımsızlığını mutlaka korumalı.

Ailelerinden gördüklerini taklit etmeyip, kendi özellerine ait yeni bir tarz oluşturmalı.

Yeri geldiğinde birbirlerine kırmadan ve çekinmeden 'hayır' diyebilmeli.

Ailede karşılıklı anlayış esas olmalı.

Kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader ve görümce gibi akrabalarla kendi aile yaşantılarına müdahale etmelerine neden olacak düzeyde içli dışlı ilişkilere asla girmemeli.

Aile içi iletişim çatışmaları kapsamında karşı karşıya kaldıkları problemleri, her iki tarafın da sakinleştiği bir zamanda konuşarak karara bağlamalı.

Cevap Yapıştır Sayfa Geri sar  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7