warnerblade Forum
wb siteleri warnerblade forum webzine fotoğraf video iletişim english yardımaraGiriş
arge - ayet hadis - bisiklet - dijital - dua - geri - gezi - interaktif - ipucu - iphone - mimar - marka - panorama - samdergi - yıldızder - yolculuk
Cevap Yapıştır Sayfa Geri sar  1, 2, 3, 4  İleri sar
Agiz ve Dis sagligi.
Dis muayenesinden korkarmisiniz

Kotu tecrubelerim olmadi, korkmam 52% 52% ( 12 )
Kotu bi tecrubem var ama korkmam. 21% 21% ( 5 )
Kotu bi tecrubem yok ama korkarim. 8% 8% ( 2 )
Koru bi tecrubem var ve korkarim. 17% 17% ( 4 )

Toplam Oylar : 23
Yazar Mesaj
cok gecmis olsun
Allah acil sifalar versin

Merak ediyorum diş hekimliğinde misvak inceleniyor mu lale abla ?

evet inceleniyor. arastirma sonuclarini ele alan makaleler var elimde, bi ara ozetleyebilirim isterseniz.

ben de cok memnun olurum zorluk olmazsa

geçen colgate aldım.. misvak özü var.. onu benim misvağa sıkıp kullanabilir miyim

estagfirullah

okuyali baya oluyor, biseyler yazabilmek icin tekrar bi bakmam gerekiyor. musait bi zamanda ben okur, yazarim biseyler.

acaba bizim fakültelerde de inceleniyor mudur misvak? aman laiklik zedelenmesin

Makaleleri tekrar gozden gecirdim, biraz ozetlemeye calisayim ins.

Dis hekimliginde antibakteriyel adde olarak CHX diye bi kimyasal kullaniriz. Arastirmalara gore, CHX plagi %50-55 azaltma ozelligine sahip. Ayni zamanda dis eti iltahabi baslangiclarini da % 45 civarinda onleyebiliyor.
Makalelerden birinde CHX i misvakla kiyaslamislar. Daha dogrusu misvak ozu ile.. %50 misvak ozu %0,2 CHX ile ayni gorevi gordugu belirtiliyor. Hatta misvakin CHX den daha fazla plak tabakasi temizledigi saptanmis. Misvakin en onemli ozelligi antibakteriyel olmasi. Yani agizdaki bicok bakteri cesidine karsi etkili. Etkisiz hale gelen bakteriler arasinda curuk, enfeksiyon olusumunda etkili olanlar yani sira mantarlar da var. CHX de antibakteriyel bi maddedir.
Misvaki CHX den farkli kilan yanetkisiz olusudur. CHX uzun sure kullanildiginda tat alma gibi duyu kaybina, kahverengi lekelere, pullanmaya ve hatta alerjiye neden olabiliyor. Misvak ise yan etkisiz olarak biliniyor.
Misvak ile dis fircasinin kiyaslandigi arastirmalarda yine plak azaltici ve bakterileri etkisiz hale getirici ozelliklerine bakilmis. misvak, misvak ozu ve dis fircasinin kiyaslaslandigi bi deneyde.. 3 kontrol grubundan en cok misvakin antibakteriyel ozelligi oldugu gorulmus. Dis fircasi ile kiyasla  misvak daha fazla antibakteriyel etki gostermis.arastirmada misvak bakterilerin % 90 ini yok etmis. (bu cok ciddi bi rakam)

Misvakin sekli, yapisi, kalinligi yada ozu ile kendi arasindaki farklar, etkileri arastiriliyormus.

Makaleleri okurken makalelerde bulamadigim ama arastirmaya deger buldugum bi oktaya dikkat cekmek istiyorum.

Misvak ile dis fircasi kullanim sekilleri arasindaki farklar. Gunumuzde bile bircok insan icin gunde 1 kez bile olsa lavabonun karsisina gecip dislerini fircalamak kulfet gibi gelebiliyor. Dis fircalamanin aliskanlik haline geldigi insanlarda ise, fircalamanin belli vakitleri oluyor, ya aksam yatarken yada sabah kalkinca, daha iyi bi ihtimalde herikisi de. En iyi ihtimal olarak da aksam yemeginden sonrasini ekleyelim. Gunluk ugraslari arasinda bircok insan dislerini fircalamayi dusunmez, buna gerek bile duymaz. Okulun yada ofisin lavabosunda dis fircalayanlara pek rastlanmaz..
Ama misvak kullanimi oyle degildir. Yaninda tasinmasi pratik bi arac oldugu icin, aliskanlik haline getirmis insanlarin ceplerinde yada cantalarinda durur. Akillarina geldiginde, belki de her firsatta cikartip kullanirlar. Yani bana gore, antibakteriyel, antimictobiyal etkisi soyle dursun, sadece misvak in kullanilis sekli bile plak olusumunu onlemek acisindan dis fircasindan daha etkilidir.
Buyrun size misvak uzerine yeni bir arastirma konusu, hemde cok kolay uygulanabilecek bi arastirma Ben bi literatur arastirmasi yapayim bakalim bu durumu arastiran olmus mu daha once..  
Arastirmaya acik bi baska konu da firca ile misvak arasindaki ergonomik yapi. misvakla firca ile ulasabildigimiz yerlere ulasabiliyormuyuz, yeterli mekanik temizlik saglayabiliyormuyuz. v.s. v.s.

administrator demiş ki:
geçen colgate aldım.. misvak özü var.. onu benim misvağa sıkıp kullanabilir miyim

bu mesaji gormemisim ben, kusuruma bakmayin. misvak ozlu colgate i misvak uzerinde kullanmanin nasil bir getirisi yada goturusu olur bilemem. Ama nacizane fikrime gore gereksiz. Dis macunlarinin icerisinde dis minesini zedeleyen tanecikler var, misvak zaten kendi capinda antibakteriyel islev goruyor. macun gereksiz olur gibime geliyor. bu da benim fikrim tabi. Macundan ziyade misvaki kullanim sekli onemli bence. butun dislerin butun yuzeylerinin(5) temizlenmesine dikkat edilmeli. Ve de frekansi tabi, plak olusumunu minimuma indirgemek adina..

tesekkurler faydali bilgiler icin

o zaman ben aylrdır açılmayı bekleyen misvakımı suya koyayım

rica ederim..

koy topikim, bende bugun okurken yeni bi paket actim

webzine ve samdergide paylasildi.

bilen biri tarafindan bi duzenlenseydi... daha iyi olmazmiydi..

Dişçi korkusuna lazerli çözüm

Anesteziye alerjisi olanlara, kronik hastalıkları nedeniyle anestezi uygulanması riskli bulunanlara, hamileliğinin ilk 3 ayında diş tedavisi gerekenlere ve dişçi koltuğundan korkanların umuduna lazer yetişti

http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=320028

Efenim, gecenlerde bilime katkimz olsun, hayir olur belki diye okulda bi arastirmaya katildim. Arastirmanin amaci dis eti iltahabi olusturmak, bunun icin de biz kobaylardan beklenen 2 hafta boyunca dislerimizi fircalama dahil hicbi sekilde temizlemememiz. (Evet, biliyorum cok igrenc bi fikir ama bilim aski iste naaparsn, evde denemeyiniz, cocuklariniza okutmayiniz.)
2 haftanin son gunu uzerimize duseni hakkiyla yerine getirmenin mutlulugu ile ajandamda 3 gun sonra dis hekiminde kontrol randevum oldugunu gordm. (ne var bunda diyebilirsiniz. dis hekimim iltahap soyle dursn, bi yerde kanama gordugu zaman bile fircayi yerm, sen nasil profesyonel adayisin diye.. )
Uzun lafin kisasi, kendimce bi yontem gelistirerek, onumdeki kisitli surede iltahabi gidermeyi hedefledm. Bunun icin dislerimi guzelce temizledikten sonra, kurdan(dental olan) ile dis aralarina masaj yaparak disetinin kanamasini ve kan ile birlikte iltahabin akmasini saglamaya calistim, bunu 2-3 saat araliklarla tekrarladim. Ara zamanlarda da misvakla disetlerine masaj yaparak destek saglamaya calistm.
Amacim 3 gun boyunca bunu yaparak kanamayi yani iltahabi minimuma(!) indirmekti. (minimum alti cizili).
2. gun dislerimi temizlemek istedigmde iltahab soyle dursun en ufak bi kanama bile yoktu. Cok sasirdm bu duruma. 2. ve 3. gune gerek bile kalmadi..

Birkez daha ne kadar mukemmel yaratilmis oldugumuzu idrak ettim. Kendi elimizle 2 hafta boyunca olusturmaya calistigimiz iltahabi(hasari) kusursuz yaradilisimiz 8-9 saat gibi kisa bi surede temizledi(iyilestirdi). Hemde mukemmel bi sekilde, dis hekimimi bile sasirtacak derecede..

katılma böyle araştırmalara yaf, sakata gelirsin bigün, katılacaksan da para iste

lale demiş ki:
Efenim, gecenlerde bilime katkimz olsun, hayir olur belki diye okulda bi arastirmaya katildim. Arastirmanin amaci dis eti iltahabi olusturmak, bunun icin de biz kobaylardan beklenen 2 hafta boyunca dislerimizi fircalama dahil hicbi sekilde temizlemememiz. (Evet, biliyorum cok igrenc bi fikir ama bilim aski iste naaparsn, evde denemeyiniz, cocuklariniza okutmayiniz.)
2 haftanin son gunu uzerimize duseni hakkiyla yerine getirmenin mutlulugu ile ajandamda 3 gun sonra dis hekiminde kontrol randevum oldugunu gordm. (ne var bunda diyebilirsiniz. dis hekimim iltahap soyle dursn, bi yerde kanama gordugu zaman bile fircayi yerm, sen nasil profesyonel adayisin diye.. )
Uzun lafin kisasi, kendimce bi yontem gelistirerek, onumdeki kisitli surede iltahabi gidermeyi hedefledm. Bunun icin dislerimi guzelce temizledikten sonra, kurdan(dental olan) ile dis aralarina masaj yaparak disetinin kanamasini ve kan ile birlikte iltahabin akmasini saglamaya calistim, bunu 2-3 saat araliklarla tekrarladim. Ara zamanlarda da misvakla disetlerine masaj yaparak destek saglamaya calistm.
Amacim 3 gun boyunca bunu yaparak kanamayi yani iltahabi minimuma(!) indirmekti. (minimum alti cizili).
2. gun dislerimi temizlemek istedigmde iltahab soyle dursun en ufak bi kanama bile yoktu. Cok sasirdm bu duruma. 2. ve 3. gune gerek bile kalmadi..

Birkez daha ne kadar mukemmel yaratilmis oldugumuzu idrak ettim. Kendi elimizle 2 hafta boyunca olusturmaya calistigimiz iltahabi(hasari) kusursuz yaradilisimiz 8-9 saat gibi kisa bi surede temizledi(iyilestirdi). Hemde mukemmel bi sekilde, dis hekimimi bile sasirtacak derecede..

mukemmel yaratilisimiza bir ornek gercekten. buna ragmen vucudumuzu tahrip edip sagligimizi berbat edebildigimizi de dusunursek icler acisi.

benim 20 lik dişlerim bu yazıyı okumalı ve kendine bir ders çıkarmalı

20 likler hakkaten basli basina bi hikaye.

topikcan daha benimkiler çıkmadan seninkilere noluyo ki sen benden küçük diil miydin?

'L' demiş ki:
katılma böyle araştırmalara yaf, sakata gelirsin bigün, katılacaksan da para iste

bisey olmaz "L" hersey bilim icin ve kontrol altinda.. ayrica bazi uygulanabilir seyleri insan kendi uzerinde denemeli, denetmeli ki hasta icin o durumun nasil bisey oldugunu anlayabilmeli.. Rubber dam diye bi olay vardir mesela dis hekimliginde, uygulamasi da uygulatmasi da kolay degildir ama bircok tedavi yonteminde gereklidir. Uygulayan olarak birkac denemeden sonra el alistigi icin, ne var canim bunda, abartiyorlar mantigi yerlesebiliyor insanin bilinc altina. Bir gun bi arkadastn rica ettim:"sunu bende bi denermisin, ne kadar pratik yapsam da hastalar cok sevmiyorlar bu durumu"diye.. bunun uzerine o bende ben onda denedik.. ve suan rubberdam gerektignde hastayi nasil biseyin bekledigini daha iyi biliyor ve ona gore bilgilendirebiliyorm..

böbrek taşının ağrısını bilmek için ancak düşürmek gerekirmiş onun gibi ama yine de sen herşeyi üstünde deneme

( zıp ) ² demiş ki:
topikcan daha benimkiler çıkmadan seninkilere noluyo ki sen benden küçük diil miydin?

bilmiyorum ki kardeşim geçen seneden beri debeleniyor ikisi çıkmak için, aceleleri neyse

benim ilki 16 yaşında çıkmaya başladı, 19da sonlanmışlardı, geç bile kalmışsınız

22 yaşındaki arkadaşım hala çıkarmamış yirmiliklerini abla, söyleyim de örnek alsın çıkarsın biraz

benimkiler çıkmaya başladığında 17 yaşındaydım (geçen sene oluyor o ), ama tamamlanamayacak, finallerim biter bitmez aldıracam ikisini de

şaka maka 1,5 ay sonra 19 oluyorum
neyse teorik olarak daha 1 senem var keyfini çıkarim

benim daha 5 ay var 19 olmama

tel taktırmam gerekliymiş dişlerime, ağzıma damak mı açılacakmış öyle bişey

topik renkli taktırsanaaa küçükken hep yeşil tellerim olsun istemiştim

kucukken bi tel bi gozluk zaten

evet çok şükür gözlüğüm vardı 4. sınıftan beri
o zamanlar güzel bişi sanıyoduk yaw hey gidi..

Cevap Yapıştır Sayfa Geri sar  1, 2, 3, 4  İleri sar