warnerblade Forum
wb siteleri ? warnerblade ? forum ? webzine ? fotoğraf ? video ? iletişim ? english ? yardım ? ara ? Giriş
arge - ayet hadis - bisiklet - dijital - dua - geri - gezi - interaktif - ipucu - iphone - mimar - marka - panorama - samdergi - yıldızder - yolculuk
Cevap Yapıştır
Gördüğümüz ağaçları tanıyor muyuz?
Yazar Mesaj
Bahçedeki, kaldırım kenarındaki, her gün işe-okula giderken sürekli yanından geçtiğimiz ağaçları ne derece tanıyoruz? Hangisi meşe, ardıç kimdir, akasya neye benzer biliyor muyuz? Benliğimizin tarihimizin parçası haline gelmiş söğütleri, çınarları "işte" diye bir çırpıda gösterebiliyor muyuz?

Orman Genel Müdürlüğü küçük, şirin bir sayfa hazırlamış. Türkiye'de en çok görülen 22 ağaç türünün resimleri var:
http://www.ogm.gov.tr/agaclar.htm

Aşağıda da OGM'nin sitesinde olmayan, ama yaşadığım yerde bolca bulunan, çocukluğumun bir kısmının tepelerinde tırmana düşe geçtiği ağaçlar var:

Akasya (bunlara tırmanılmaz gerçi ama her yere dikiyorlar)


Söğüt (okul bahçesinde üç tane söğüt vardı, ortaokulda en sevdiğimiz mekanlardandı. Hem dalları fazla yüklenmezseniz sizi rahat taşır hem de gölgesi serin olur. Rüzgarda da enfes bir hışırtı çıkarır)


Dut Ağacı (iki tane vardı bizim orada. Okul çıkışlarında yapraklarını toplardım, ipek böceklerine verirdim. Bizim mahallede bir çok çocuğun ipek böcekleri vardı, beslerdik. Beyaz dut verirlerdi, çok lezzetli olurdu. Duyduğuma göre belediyeler çevreyi kirletiyor diye bu ağaçları kesiyormuş. Çevreyi kirletmeden kasıt, dut olgunlaşınca ağacın dibine düşer, dalları da çok uzun olur, yere kadar değer bazen. İşte ağacın altı bir hoş olur, dut dolar taşar, karıncalar toplanır, şire şire oluverir. Çok severdik biz çocukken dut ağaçlarını, şimdi sanırım ikisini de kesmişler)


İncir (Zibil gibi var.. İncirlikleri demiyorum, sağda solda sahipsiz yüzlerce incir ağacı vardı. Çıkıp toplayıp yemesi çok zevkli olur. Ama incir ağacı şireli olur, hem kaşındırır da.)


Zeytin (Pek görülecek bir şeyi yok aslında. Hep tozla kaplı gibi dururlar, bir de ben bunlara ilk çıkmaya çalıştığımda garip garip böcekler görmüştüm, ısınamadım bir türlü. Zaten dağda bayırda olanları haricinde hep küçük, ufak, sık dallı ağaçlardır.)


Ardıç (resimdekine benzeyen, biraz daha uzunca bir ardıç ağacı vardı; bir ardıç da okulda vardı. İkisine de çok çıkmışızdır, hele okuldakinin dalları kocaman ve sıktı; uzanıp yatarak kitap bile okunuyordu. Hatta plastik sandalye geçirmiştik bir iki dalına. hey gidi günler, iki ağacı da kestiler yıllar önce)


ilgi cekici bir konu olmus, sahsen yaziklanirim kendime agaclari tanimadigim icin, bir cam bir kavak iste sogut zeytin i de bilirim ufaktan ama digerleri hic tanidik degil.

igde agacini bilirim mesela



ihlamurun kokusunu pek severim ama guzel bir resmini bulamadim koymaya

bir de at kestanesi vardi ankara da kurtulus parkinda botanik te fln cokca rastlardik cicekleri guzel


süper bi başlık olmuş

ancak dut ağacını çıkaramadım

burak demiş ki:
süper bi başlık olmuş

ancak dut ağacını çıkaramadım


kara dut falan olabilir abi, bizim oradakinin ince uzun dalları vardı söğüt gibi ama resmini bulamadım.

daha boz, açık bir renk hatırlıyorum ağaç gövdesiyle ilgili. gerçi tek referansım çocukluk hatıram

ardıç, dalları yukarı doğru olan,
çam, dalları aşağı doğru olan

doğru mudur?

bakayım fotoğraf arşivinden hangi ağaçlar çıkacak..

Ben de tam bilmiyorum abi ne gördüysek o

escape abla ıhlamur da güzeldir


Meşe ağacı bu da, ne güzel yaratılmış, o ne azamet ve tevazudur öyle:


lord of the rings deki ent ler gibi

Bunlar da 'turunç' ağaçları. Akdeniz ve Güney Ege şehirlerinde bolca bulunur bunlardan, belediyeler çok sever. Meyvesi çok ekşidir, dediklerine göre aşılarsanız portakal, limon, mandalina gibi meyveler de verebiliyormuş bunlar. Görünüşleri hoştur, meyvelerine de kimse dokunmaz; yenmez etmez zaten. Nadir de olsa limon niyetine lokantalarda falan kullanırlar. Bir de yaz kış hep böyle yeşildir bu ağaçlar



Son olarak çağla ağacı. Bu ağaçtan da okulun bahçesinin bir ucunda vardı, çıkması çok rahattır, dalları arasında dolanır durursunuz. Çağla meyvesi de biraz tüylü, yeşil, ekşimsidir.





kayısı çiçekleri

çağla iken ne yenir bunlar, maşaallah süper olur, bayılırım olmamış yeşil çağla haline, 1 badem çağlası, 2 kayısı çağlası.. canım çekti.

https://warnerblade.com/t/1/index.php?id=332



şimdi bu ardıç mı çam mı, sanki bu ardıç da aşağıdaki çam gibi..




https://warnerblade.com/t/1/index.php?list=6



https://warnerblade.com/t/1/index.php?id=299

bu ağaç bi piskopat geldi bana, yanıbaşında süper soğuk ve bereketli bi pınar var, ağaç dev gibi (sol taraftaki bisikletin ne kadar ufak kaldığından anlayabilirsiniz) ek olarak yanından ağaca yapışarak tırmanan parazit bir bitki daha var sarmaşık gibi. parazit derken görünüş olarak, muhtemelen ağacın özünü emen birşey değil de daha çok yerden kaynağını alıyordur. türü ne bilemedim ama.

burak sen random photo tag generator yapsana ise yarayabilir, unlimited hope, reasonable faith



evet gençken yazdığım şeyler, hey gidi günler. göçebe gibi atlar pislete dağlara sürer idik. beheyy..

çok ilginç çakma laflar var hakaten title olarak, sonra baktım baş edilcek gibi değil sık sık nereye kadar, bıraktım çerçeve bile yapmaz oldum fotolara

white ne ya

ceviz de altinda oturmak icin birebir genis bir golgelik hem de serin olur derler hasta bile edermis adami



burak demiş ki:


white ne ya


minimalistik yaklaşım...

googlea akasya ağacı yazdım bura çıktı hey gidi : )

Cevap Yapıştır